До два месеца  Министерството на земеделието и храните трябва да

...
До два месеца  Министерството на земеделието и храните трябва да
Коментари Харесай

Революция от ДПС в земеделието. Променят Стратегическия план

До два месеца  Министерството на земеделието и храните би трябвало да показа пред Народното събрание план за преразпределение на средствата, планувани за интервенции в Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2023-2027 година за реализиране на по-справедливо систематизиране на директните заплащания. Това реши със 151 гласа „ За ” Народното събрание по предложение на Движение за права и свободи.

По самодейност на Движението в пленарна зала през днешния ден се организира чуване на земеделския министър Кирил Вътев и обсъждане по отношение на политиката на държавното управление за развиване и отбрана на селскостопанското произвеждане в България, осигуряващо храни от първа нужда за популацията като самун, мляко и млечни артикули, месо, плодове и зеленчуци.
-->
С признатото решение Народното събрание разпореди на Министерство на земеделието и храните и на Управляващ орган на Стратегическия проект да приготвят съответните промени в проекта и да ги внесат за утвърждение в Европейската комисия.

Парламентът разпореди още на Министерство на земеделието и храните в период от 6 месеца да показа пред Народно събрание План за възобновяване на напоителните системи и механизъм за даването на вода за напояване на селскостопанските производители на търпими цени.

До 3 месеца Министерство на земеделието и храните би трябвало да показа пред Народното събрание и съответни ограничения за национално подкрепяне на уязвимите браншове - мляко, месо, плодове и зеленчуци, и пчелен мед.

Решенията, които през днешния ден разисквахме по предложение на ПГ на Движение за права и свободи, са неизбежният отговор на проблемите на дребните и междинни аграрни стопанства в страната, в отбрана на селскостопанското произвеждане и гарантиране на продоволствената сигурност, сподели националният представител от Движението Ализан Яхова в отношение на ПГ на Движение за права и свободи по време на разискванията.

Продоволствената сигурност е обезпечаване на задоволителна и безвредна храна, само че и храна на налична цена, акцентира тя. И заяви, че земеделието се намира в невиждана рецесия и данните потвърждават това.

Приемането на тези решения е извънредно значимо за най-засегнатите браншове от пандемията и от войната в Украйна – българските животновъди и производителите на плодове и зеленчуци, сподели Яхова.

Според нас от Движение за права и свободи стратегическата значимост на бранш земеделие изисква разговор и обединяване. Целта на Движение за права и свободи с това обсъждане през днешния ден е всички да се обединим в намирането на решенията на проблемите на българските аграрни производители, уточни още националният представител от Движение за права и свободи.

Малките аграрни стопанства са главен приоритет на Движение за права и свободи през последните години, без значение дали партията е в съпротива или в ръководството на страната, безапелационна бе Яхова.

Тя акцентира, че първото наложително решение е смяната на Стратегическия проект, тъй като сега секторът се развива в условия на рецесия, само че и с нужда от обезпечаване на дълготраен небосвод на развиване.

Стратегическият проект би трябвало да е оптимално потребен за българските производители, уточни Ализан Яхова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР